Gheron Sava Lavriotul despre inselarile contemporane

Inselari cu Nil Dorobantu si Arsenie Boca

Pr. Matei Vulcanescu(0:00): De aceea aș vrea să întreb pe Gheron Sava, ce părere are… Ce părere au părinții athoniți care au studiat această problemă, mai ales în ultimul timp, Părintele Iulian care l-a cunoscut de exemplu pe Nil Dorobanțu, pe Arsenie Boca, ce părere au acești părinți? Și ce… Cum.. Care este mesajul pe care părinții athoniți, în urma studiului pe care l-au făcut, au despre aceste persoane? Dacă le consideră a fi înșelări sau de fapt sunt niște lucruri de evlavie?…. Traduce întrebarea în greacă…

Părintele Matei Vulcănescu(0:52): L-am întrebat în primul rând despre Părintele Arsenie Boca, despre personalitatea lui covârșitoare, și despre ce a auzit, și ce știe despre el din Sfântul Munte Athos?

Părintele Sava Lavriotul(1:04): Ceea ce am auzit și ceea ce văzut, noi… Ceea cea am văzut și ceea ce am auzit ne-a făcut să ne simțim dezamăgiți, pentru că noi auzisem inițial despre un om sfânt. Atunci când am văzut, și avem documentație cum că îi accepta pe romano-catolici ca având har, și că l-a pictat pe Francisc de Assisi, ereticul Francisc de Assisi în biserică alături de Sfinți. Atunci când a pictat înăuntrul bisericii alți eretici, Ulfila care era semiarian, atunci există o mare problemă. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că, problema nu este cine este Sfântul? Trebuie să știm că, ca cineva să fie Sfânt, adică criteriul după care cineva este Sfânt, este, în primul și în primul rând, cum se prezintă el pe el însuși și cum, prin lucrarea lui, cum a apărut în fața oamenilor. Și de aceea trebuie să fim foarte atenți, să discernem care este adevărul. De exemplu, atunci când un om face autobiografia lui, pe care nici un Sfânt nu a făcut-o, trebuie să fi atent ce scrie. Nici un sfânt, de exemplu, nu a spus despre el însuși că, am zburat!; nici un Sfânt nu a spus, Duhul Sfânt… rugați-vă la mine! Duhul Sfânt îmi îndreaptă mâna ca să scriu; nici un Sfânt nu a avut despre sine părerea că este Sfânt, și foarte multe, așa-zise minuni, de fapt nu sunt minuni, ci de fapt sunt înșelări. Sfinții nu au scris niciodată ei despre ei înșiși, și mai ales despre ceea ce vedeau și despre minunile care se făceau. Deci lucrul acesta este înșelare.

Pr. Matei Vulcănescu(4:20): Gheron Sava aș vrea să vă întreb, există mormântul Părintelui Arsenie Boca, unde se duc mii de oameni și se întâmplă minuni. Cum vedeți lucrul acesta? Având în vedere că acest om nu a avut o învățătură de credință clară, ortodoxă.

Părintele Sava(5:08): Din păcate acest lucru, această mergere la mormintele unor așa ziși Sfinți, și cum este și cazul Părintelui Arsenie Boca este o… o boală în Biserica noastră. Nu este nevoie să mergem să căutăm așa-ziși Sfinți, noi avem Sfinți. Atunci când un om nu învață drept cuvântul adevărului, fie prin pictură, pentru că și pictura, iconografia, este un mod de exprimare a dogmei; nu numai prin scris se exprimă dogma, ci și prin pictură, de aceea avem Sfintele Icoane care sunt dogme. Deci dacă cineva nu învață drept cuvântul Adevărului, atunci el nu poate fi Sfânt oricâte „minuni” ar face. Este important că Sfântul Simeon Noul Teolog… Sfântul acesta ne spune că, primul criteriu al sfințeniei, fără de care cineva nu poate fi Sfânt, este ca în toate, în absolut toate, să fie ortodox. Dacă în ceva nu este ortodox, acela nu poate să fie Sfânt. Știm foarte bine că Diavolul, ca să atragă, face așa-zise minuni; face minuni. Noi nu cerem minuni, și nici nu ne bazăm viața noastră pe minuni, ci pe Dreapta Credință Ortodoxă.

Pr. Matei Vulcănescu(6:57): Gheron Sava vream să vă întreb despre un alt personaj cunoscut și… mai puțin cunoscut poate, dar care devine din ce în ce mai cunoscut acuma, și anume Nil preotul… ieromonahul Nil Dorobanțu.

Părintele Sava(7:15): La început nu știam nimica despre Nil Dorobanțu, ni s-a spus iarăși că este un om Sfânt, care s-ar fi luptat cu ecumenismul și cu toate cele, dar atunci când am început să citim și mi-a fost tradus ceea ce scrie Nil Dorobanțu, atunci am înțeles că omul respectiv avea probleme. Așa cum am spus la început, nici un Sfânt nu și-a scris autobiografia sa. Nici un Sfânt nu a spus, am văzut pe Hristos, am văzut pe Maica Domnului, mi-au spus asta… niciodată. Nici un Sfânt nu spunea că zboară, că face minuni, asta înseamnă că el se auto-punea în valoare pe sine însuși, adică se auto-sfințea. Nici un Sfânt nu a spus, Duhul Sfânt îmi conduce mâna, eu scriu așa… sute de mii de cărți, și că Duhul Sfânt este cel care mă ajută să scriu. Foarte multe lucruri care le-a spus Dorobanțu arată, în modul cel mai clar pentru noi, părinții aghioriți, cum că era un om înșelat; era un om înșelat de diavolul. Noi suntem foarte stricți cu aceste lucruri, și noi nu acceptăm aceste lucruri. Hristos nu o să ne spună de ce nu l-ați acceptat pe Arsenie Boca, sau pe Nil Dorobanțu, sau pe alții așa-ziși Sfinți, pentru că niciodată nu ne va certa pentru lucrurile acestea, chiar dacă aceștia ar fi Sfinți. Și am să explic ceea ce vreau să spun: Anumitor Sfinți li s-a arătat Hristos, și acei Sfinți n-au acceptat că e Hristos, au spus: Aaa…pleacă de aici, tu ești Diavolul! Pentru că au spus acest lucru: poate să fie înșelare; poate să fie de la cel rău. Hristos nu i-a pedepsit pentru acest lucru, din contră, i-a binecuvântat și i-a lăudat pentru acest lucru. Pentru că în felul acesta au respins înșelarea, pentru că putea să fie înșelare. Chiar dacă ar fi adevărați aceștia Sfinți, în momentul în care vedem că există anumite lucruri care sunt legate de înșelare, nu-i putem accepta ca Sfinți, chiar dacă ei ar fi Sfinți prin absurd. Trebuie ca criteriul creștin, criteriul ortodoxiei, să funcționeze în mintea tuturor creștinilor, să aibă criteriul ortodoxiei, că este Dreapta Credință în toate. Nu poate fiecare acuma, fie că episcop, fie că e preot, să ne spună lucruri ale lui, cum i se pare lui… așa, și noi să le primim așa, că el este episcop sau preot.

Din păcate acestă falsă evlavie către Arsenie Boca, către Nil Dorobanțu și către ceilalți așa-ziși Sfinți, se numește gerontolagnie, care se traduce în felul următor: înlocuirea lui Hristos cu anumite persoane… deci Lui Hristos I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, iar oamenii încep să aducă slavă, închinăciune, nădejde și cinste unor oameni, înlocuindu-L pe Hristos cu acei oameni.

Pr. Matei Vulcanescu(12:07): I-am spus lui Gheron Sava, legat de… dacă poate să ne dea un mesaj către poporul român creștin ortodox, pentru că există această cădere, oamenii în loc să meargă să se împărtășească cu Sfintele Taine în fiecare Duminică, în fiecare sărbătoare, continuu să se împărtășească și să se roage Lui Hristos Dumnezeu la adevărații preoți ortodocși mărturisitori, să ia Sfânta Împărtășanie; se duc la mormintele unor așa-ziși Sfinți, ca să-și piardă sufletul acolo.

Părintele Sava(12:38): Ne aflăm într-o perioadă, într-o epoca foarte grea și ecumenismul vrea să înghită întreaga Biserică. Cu toții știm că ecumenismul este panerezie și trebuie să luptăm. Trebuie să întrerupem comuniunea, să nu pomenim numele patriarhilor și a episcopilor ecumeniști, să nu mergem în bisericile unde acești preoți sau episcopi care învață ecumenism, slujesc. Să mergem să căutăm preoți care nu pomenesc, pentru că este singura modalitate de a nu lua epidemia ecumenismului asupra noastră; și este singurul mod de a întâmpina acestă erezie, de a o respinge. Și acestea nu sunt cuvintele mele, acesta este practica Sfinților noștri. Dacă citim sinaxarele și istoria Bisericii, ei întrerupeau pomenirea cu ereticii, înainte ca acești eretici să fie condamnați de sinoade. Sfinții Părinți ne spun că erezia este moartea sufletului, deci ca să putem să fugim de moartea sufletului nostru, trebuie să întrerupem legătura noastră duhovnicească cu ereticii. Deci asta înseamnă să nu ne spovedim la preoții ecumeniști, la episcopii ecumeniști, să căutăm părinții nepomenitori care au întrerupt pomenirea cu episcopii, cu sinoadele ecumeniste, care acceptă pseudo-sinodul din Creta.

Vă mulțumim! Doamne ajută!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*