Atentie la “precizari” !

Pe site-ul ortodoxinfo.ro a aparut o postare , o traducere a unui comunicat venind din partea pr Teodors Zisis (http://ortodoxinfo.ro/2017/03/22/parintele-theodor-zisis-vine-cu-precizari-importante-despre-sinaxa-de-pe-4-aprilie/ ) . Iata un fragment care mi se pare demn de toata atentia:

Pr. Zisis exprimă constatarea că cele mai ecumeniste biserici se află în Elada, iar acum cînd preoţii nepomenitori, din cauza prigoanei, nu mai au unde şi cum săvîrşi Sfînta Liturghie (n.n. în Grecia preoții sunt angajați ai statului, prin urmare trebuie să părăsească “locul de muncă”), trebuie găsită o sală unde turma să se reunească cît mai des pentru discuţii şi schimburi de idei. Cei dintre noi – spune pr. Zisis – care vor totuşi să meargă la biserică, să evite bisericile unde slujesc recunoscuţi ecumenişti, preferînd să meargă la biserici unde slujesc preoţi în cuget ortodox (n.n. acei preoți care dau semne că vor să întrerupă pomenirea sau cel puțin condamnă în duh patristic erezia din Creta, cum a fost și situația părintelui Zisis până la întreruperea pomenirii).

Traducatorul in mod eronat adauga: n.n. acei preoți care dau semne că vor să întrerupă pomenirea sau cel puțin condamnă în duh patristic erezia din Creta, cum a fost și situația părintelui Zisis până la întreruperea pomenirii .

Se cuvine sa facem cateva precizari importante :

 • Pr Theodoros Zisis nu indeamna romanii sa mearga la bisericile unde se face pomenirea episcopului. Este doar adaugirea  sau daca vreti intelelgerea celor de la ortodoxinfo.ro . In Grecia situatia este foarte diferita de cea din ROmania . Dupa cum stim in Grecia de-a lungul timpului au fost episcopi, preoti,monahi,teologi care au luat atitudine publica impotriva ecumenismului. In Romania insa lucrurile stau mult mai grav, niciun episcop , niciun ierarh din BOR nu a protestat public impotriva ecumenismului. Tacerea reprezinta apostazia sinodului BOR. Putini monahi,preoti si mireni au luat atitudine sesizand erezia in care se afla Romania acest lucru dovedind cati romani cunosc credinta Ortodoxa . Multi oameni din Romania cred ca daca au o icoana cu pr Arsenie Boca inseamna ca sunt ortodocsi si e suficient.
 • Deci sa nu se inteleaga ca oamenii pot merge la preoti care dau semne ca vor sa intrerupa pomenirea. Altfel de maine toti preotii BOR vor declara ca in mod sigur vor intrerupe si pomenirea   intr-un viitor oarecare doar ca sa fie bisericile pline de oameni. Este total gresit sa mergem pe o astfel de premiza , mai ales in ROmania unde extrem de multi preoti nu inteleg, nu realizeaza ce se intampla. Asta spune multe despre pregatirea lor, despre bagajul de cunostinte pe care il au despre Ortodoxie.
 • Pr Theodoros Zisis nu poate fi comparat cu preotii din Romania deoarece ,dupa cum spuneam mai sus, datorita situatiei diferite din Romania, pr Zisis nu a intrerupt pomenirea pentru a sta cat mai mult pe baricade si pentru a lupta contra ecumenismului. In acest moment pr Zisis a fost indepartat din biserica Sf Antonie unde slujea in Salonic, ca rezultat al intreruperii pomenirii. Deci pr Zisis nu a intrerup pomenirea din motive , sa le spunem cumva tactice , pentru a-si indeplini strategia pe termen lung. Nu se poate face comparatie cu Romania. Eu nu am cunostinta de vreun preot din Romania care pomeneste ierarhul dar in acelasi timp lupta public impotriva ecumenismului.
 • In Romania avem situatia paradoxala in care pr Macarie de la Oituz a intrerupt pomenirea dar indeamna oamenii sa mearga la bisericile unde sunt pomenitori. El face acest lucru pentru a fi    “politically correct” cu ierarhul lui, dar si pentru a-si indeplini niste interese ascunse si care nu au nicio legatura cu Ortodoxia. Pr Macarie incearca sa-si racoleze cat mai multi adepti, trecand  peste canoane, neavand nicio legatura cu lupta antiecumenista. Mijloace utilizate : impartasania la pachet data mirenilor acasa, indemnarea oamenilor sa mearga la pomenitori cum ca s-ar      face schisma, utilizarea unor inselari cu asa zisi sfinti, etc. Ierarhii vad cu ochi buni acesta situatie , ia ganditi-va la urmatorul scenariu: cum ar fi ca mitr Teofan sa intrerupa pomenirea si pr    Macarie & adeptii sa-l sustina? Cum ar fi ca la acel moment sa se declanseze un eveniment gen Maglavit pe dealurile de la Oituz la care sa participe mii se adepti ai pr Macarie? Eeeee…parca    altfel ar sta lucrurile nu? Alte sanse ar avea mitr Teofan la functia de patriarh si alte sanse pr Macarie sa devina episcop nu?
 • In mod evident pr Zisis nu indemna pe nimeni sa mearga la bisericile unde sunt pomeniti ierarhii care sunt atei (conform Sf Grigorie Palama) sau lepadati public prin faptul ca au participat la adunarea din Creta.
 • Din nou subliniez ca trebuie sa avem discernamant, sa facem diferenta intre realitatea din Romania si cea din Grecia. Sa nu ne grabim sa ne amenstecam cu cei care nu inteleg credinta ortodoxa si sa ne raportam tot timpul la invatatura Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe. Aici ma refer la Sfintii Parinti si nu la personaje care nu sunt declarate ca fiind sfinti de catre Biserica. Aceia nu sunt sfinti iar invatatura lor nu trebuie urmata!

P.S. Locatia exacta(complex Nouvelle) a evenimentului(4 aprilie ora 5 PM)  pe care o puteti introduce pe googlemap: 7ο χιλ. Θεσ/νίκης Ωραιοκάστρου, Efkarpia 570 13, Greece

7 Comments

 1. Aveti dreptate. Multumim de adaugiri. Noi am facut precizarea ca in Grecia preotii sunt angajati ai statului, crezand ca se intelege ca e vorba de sfaturi pentru greci. O sa fim mai expliciti. Doamne, ajuta!

 2. Nu este vorba de sfaturi pentru greci. Interpretarea dvs pentru “să meargă la biserici unde slujesc preoţi în cuget ortodox” nu mi se pare a fi cea corecta. Mai exact definitia pe care o dati “cuget ortodox” =acei preoți care dau semne că vor să întrerupă pomenirea sau cel puțin condamnă în duh patristic erezia din Creta, cum a fost și situația părintelui Zisis până la întreruperea pomenirii. Nu exista preoti in Romania care sa aiba comportament asemanator pr Zisis. Iar cei care vor sa intterupa pomenirea trebuie sa o faca. Noi am sesizat faptul ca Ortodoxinfo a dat o interpretare proprie termenilor folositi de pr Zisis. Nicidecum faptul ca acel comunicat este atribuit exclusiv grecilor.

 3. Bun articol cu exceptia unei parti din punctul patru din precizari (din cele sase).
  Pe langa lucrurile reale, dovedite, sunt multe speculatii (“ia ganditi-va la urmatorul scenariu”). Fara dovada, sunt atac la persoana! Parerea mea.

 4. Intr-adevar nu avem dovezi in acest sens, exista doar banuiala ca lucrurile merg in acea directie. Uitati-va la predica de saptamana trecuta, Duminica Sfintei Cruci. Din nou indemn sa mergem la bisericile pomenitorilor, din nou amestecarea adevarului cu minciuna doar pentru a convinge si a manipula. Oare ce interes au cei care promoveaza niste persoane ca fiind sfinti? In aceste vremuri in care a imparti carti ce contin Credinta Ortodoxa este ca si cum ai merge sa donezi sange la un spital de urgenta, unii oameni precum pr Macarie de la Oituz cheltuieste fonduri impresionante pentru promovarea pr Nil Dorobantu. Pr Nil nu este sfant canonizat de Biserica. Oare ce interes are pr Macarie? Ati vizionat vreun discurs al lui? Ii spun discurs si nu predica…

 5. O sa vedeti ca o sa mai apara “sfinti”, in sensul de mediatizare. Ca mai sunt destui “pe teava” din pacate…Iar poporul necatehizat nu stiu daca are rabdarea si dorinta necesare pentru a-si studia propria invatatura de credinta. E mai facil cu “minunile”…
  In schimb sa ne rezumam strict la fapte si sa ne ferim de speculatii, sa cunoastem duhul de amagire al vremii ca sa ne putem feri (Sf. Ignatie Brianceaninov). Tot parerea mea.

 6. Se știe despre Avva Neonil Ștefan că niciodată nu a vorbit la telefon.
  Economul mănăstirii ar fi vrut în anul 1999 să instaleze telefon fix în mănăstire.
  Avva Neonil l-a refuzat categoric:
  – Cât sunt eu aici stareț telefon nu va fi !

  A fost odată Avva Arsenie Papacioc pe la Frăsinei și după ce a stat de vorbă cu starețul mănăstirii, la plecare îi zise acestuia:
  – Părinte stareț, ne mai auzim la telefon…
  Avva Neonil îi răspunse:
  – Telefonul meu întotdeauna mi-a fost Psaltirea și Ceaslovul !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*