Mărturisirea de credință și concluziile Sinaxei Ortodoxe de la Roman – Ianuarie 2018

Mulțumim lui Dumnezeu, Celui Închinat în Treime, Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, Sfântului
Grigorie Teologul, Sfântului Bretanion de la Tomis și celor împreună cu ei astăzi prăznuiți și tuturor sfinților că
ne-au învrednicit să ne reîntâlnim în duh de mărturisire ortodoxă.

În Sinaxa de astăzi s-a citit un text teologic, alcătuit de ieromonahul Spiridon Roșu, cuprinzând 68 de
observații critice la adresa studiului lui Mihai Silviu Chirilă, apărut in septembrie 2017, intitulat „Părtășia la erezie – expresie biblică și patristică.”

Deși a fost invitat, autorul studiului nu a fost prezent. Observațiile asupra studiului au fost acceptate ca fiind ortodoxe, demonstrând fără tăgadă că o a treia stare, intermediară între ortodoxie
și erezie (părtășie la erezie) nu are fundament teologic patristic.
În discuțiile din cadrul sinaxei s-a căutat răspunsul patristic la mai multe probleme controversate pe care le generează ideea existenței acestei stări intermediare menționată mai sus. Participanții la sinaxă au concluzionat următoarele:
1. După apariția și răspândirea unei erezii, încă necondamnată sinodal, în viața Bisericii, un membru al
Bisericii se poate situa numai într-una din cele două stări: ortodox sau eretic!
2. Orice formă de comuniune bisericească cu erezia este erezie. Sfinții Părinți sunt categorici în această
privință.
3. Părtășia la erezie cu știință sau fără știință este tot erezie.
4. Erezia, fie că a fost sau nu condamnată sinodal este tot erezie.
5. Orice altă interpretare sau încercare de îndreptățire a ereziei nu îl scutește pe eretic de răspundere și de vinovăție în fața lui Dumnezeu, a Bisericii, precum și a propriei lui conștiințe.
6. Respingem acuzația de schismă la adresa noastră, pe motiv că, fiind următori ai Sfinților Părinți, nu acceptăm părtășia la erezie ca fiind o stare distinctă față de erezia propriu-zisă.
7. Nu susținem că Tainele pe care le săvârșesc ereticii ecumeniști (care nu au fost încă condamnați sinodal) sunt invalide sau că Hristos nu este prezent în Sfântul Potir.
8. Tainele săvârșite de ereticii ecumeniști nu sunt spre sfințirea și spre mântuirea celor ce le primesc, ci spre osânda lor, datorită credinței lor eretice. Acesta este motivul pentru care noi am întrerupt comuniunea cu ei.
9. Adevărata iconomie, cea lăsată nouă de Sfinții Părinți, este aceea că îi așteptăm pe frații noștri, clerici și mireni, care sunt în comuniune cu ereticii ecumeniști, să se îngrădească de erezie. Noi îi informăm pe toți, fără să obligăm pe cineva să facă ceva împotriva voinței lui.
10. Ipoteza retragerii automate a harului datorită căderii în erezie anulează sinodalitatea Bisericii și este de origine papistașă, fiind condamnată de Biserică.
11. Membrii sinaxei sunt de acord cu ideea că nu este necesar să acuzăm sau să apărăm vreun episcop pentru că însuși Canonul 15 al Sinodului I-II Constantinopol din vremea Sfântului Fotie cel Mare îl osândește dacă este eretic, iar cuvintele și faptele lui mărturisesc despre el.
Specificăm pentru toți credincioșii, spre a ne feri de posibilele interpretări eronate, că aplicăm Canonul 15 menționat mai sus, nu creăm schismă în Biserică, nu ne afliem la nicio grupare schismatică (de orientare calendaristică sau de orice alt fel), nu creăm propria noastră Biserică (departe de noi o asemenea blasfemie), ci doar urmăm cu credincioșie învățătura Bisericii, moștenită de la Sfinții Părinți.
Noi îi iubim pe toți frații noștri, ne rugăm pentru ei, nu avem resentimente față de nimeni și îi îndemnăm să nu îngăduie ca dezbinarea să lucreze între noi. Nădăjduim ca la următoarea sinaxă să fie prezenți toți preoții care s-au îngrădit de erezia ecumenistă dintre care, deși au fost și astăzi chemați, unii nu au putut să participe, iar alții au refuzat să vină.

21 Comments

 1. AXIOS! Vrednici sunt Parintii Romani si Athoniti marturisitori si cei ce au sprijinit Sfanta Sinaxa! Pentru ca suntem multi, un intreg popor roman ingradit in Ortodoxie, sa fim alaturi de ei, de Adevar si de Hristos!Spre “nelinistea cea buna” a ierarhiei eretice a BOR sa construim Marea Sinaxa ce se apropie!

 2. Adica sinaxa afirma ca Dumnezeu ar trimite Harul Sau in tainele ereticilor pentru a lucra “in osanda celor care primesc tainele” ?

  Exista vreo sursa patristica la asemenea invatatura? Pana acum nu am intalnit.

  Ce spun Sfintii Parinti despre validitatea tainelor pe care le fac ereticii?

  • Interpretarea este ca Duhul Sfant, ca si in istoria Sinoadelor Ecumenice, reglementeza , decide si informeaza poporul care taine sunt recuniscute si care nu. Pana atunci nu putem anula sinodalitatea Bisericii . Adica asteptam un comunicat in care cineva precum parintele Ioan Miron sa ne spuna in ce zi si la ce ora a incetat iconomia lui Dumnezeu. Sinodul din Creta a durat o saptamana. Iconomia lui Dumnezeu a incetat in ziua in care au semnat toti episcopii prezenti? Dar putem considera Sinodul din Creta ca fiind sinod ecumenic? In Creta au participat doar 160 de episcopi. In Rusia sunt peste 800. Apoi in ianuarie 2016 a foat o conferinta presinodala in care toti episcopii din BOR au fost de acord sa dea votul lor patriarhului Daniel. De asemenea au fost de acord cu documentele prezentate in Creta. Putem spune ca din momentul in care toti episcopii din BOR au semnat in ianuarie documentele din Creta nu a mai fost har si taine valide? Putem spune ca totate botezurile savarsite intre ianuarie 2016 si iunie 2016 nu sunt valide? Puteti raspunde la intrebarea asta? Cine poate confirma ca iconomia lui a incetat in iunie 2016 sau mai devreme? Numai Dumnezeu poate spune acest lucru pentru ca iconomia este a Sa. Nu a parintelui Ioan sau a altcuiva.

   • 1. “Interpretarea este ca Duhul Sfant, ca si in istoria Sinoadelor Ecumenice, reglementeza , decide si informeaza poporul care taine sunt recuniscute si care nu.” — cum se face informarea de catre Duhul Sfant?

    2. “Numai Dumnezeu poate spune acest lucru pentru ca iconomia este a Sa.” — si atunci de unde stiti cu siguranta ca iconomia (cum ii spuneti) nu a incetat in 2016, sau poate chiar in 1961, odata cu intrarea in CMB?

    3. In text se afirma urmatoarele: “Ipoteza retragerii automate a harului datorită căderii în erezie anulează sinodalitatea Bisericii și este de origine papistașă, fiind condamnată de Biserică.” – ne puteti ajuta cu ceva texte pe care se sprijina aceasta afirmatie, cum ca ar fi condamnata de Biserica o astfel de invatatura?

    Multumesc.

    • 1.”Parutu-sa noua si Duhului Sfant”. Iti suna cunoscuta sintagma?
     2. Nu am sustinut niciodata ca iconomia s-a terminat(dupa nomentul Creta sau mai devreme). Sunt altii care sustin teoria asta. Unii spun ca imediat dupa Creta. Altii ca nu mai e har dupa ce BOR a intrat in CMB. Altii si mai devreme, dupa adoptarea noului calendar care este sub anateme . Repet nu am de unde sa stiu planurile lui Dumnezeu in privinta incetarii iconomiei Sale pana mu le comunica prin intermediul unui sinod. Asta a fost “metodologia” folosita la sinoadele trecute. Nu cred ca s-a schumbat.
     3. Puteti studia hotararile Vaticanului .conciliul 2 mi se pare. Sper sa nu ma insel. La papistasi papa este cel care retrage “preotia”,”harul”,”tainele”…totul . Acorda indulgente pe bani ,iarta pacatele cand vrea el sau cand considera el. Nu exista un sinod . Este discretionar. Similar, s-a facut o paralela intre cei care sustin ca ei stiu foarte sigur ca nu mai este har.In Biserica ortodoxa nu vine x sau y (o persoana sau o grupare) si spune ca un preot sau mai multi nu mai au har. Acesta o face un sinod care da posibilitatea acuzatilor sa se apere precum la un proces normal. Adica la ortodocsi nimeni nu este infailibil. Ca va fi un sinod acum sau peste 1000 de ani…asta e decizia lui Hristos nu a lui saccssiv sau a preotului Ioan Miron. Daca ne strangem 100 de persoane si consideram ca ecumenistii nu mai au preotie asta nu inseamna ca asa stau lucrurile si in realitate.

     • 1. Spuneti “Nu am sustinut niciodata ca iconomia s-a terminat” – stiu asta, tocmai de aceea am si intrebat de unde stiti cu siguranta ca iconomia NU s-a incheiat. Din raspunsul dvs inteleg ca Dumnezeu ne anunta cand iconomia (inteleasa in sensul ca Harul “colaboreaza” cu preotii si epsicopii eretici) se incheie, organizand un sinod (Ecumenic neaparat sau nu?) care va condamna erezia si ereziarhii.

      2. Legat de subiect, ne puteti spune cum considerati afirmatiile pr. Ciprian Staicu dela ultima sinaxa, respectiv:

      “Si sunt scoase dela Sfintii Parinti sute de citate si concluzii dela sinoadele ecumenice, care arata cum gandea Biserica exprimandu-se prin singurul ei for infailibil, care este Sinodul Ecumenic. … ca Tainele devin invalide doar in momentul in care un Sinod Ecumenic retrage, deci Biserica acorda harul unei Biserici nou infiintate – Biserica locala de exemplu – doar Biserica in ansamblul ei retrage Harul, sau desfiinteaza ca sa zic asa, Biserica respectiva.” ?

      Multumesc.

     • 1.de ce presupuneți că nu va mai fi vreun sinod niciodată? De unde știți planul lui Dumnezeu? Dacă Dumnezeu vrea , se va face un sinod cu toți episcopii care au trait pe acesta planetă! CUm? SimpluȘ îi va învia pe toți și aceștia vor face un sinod! Este o variantă. Sunt sigur că Dumnezeu are un număr infinit de variante. Nu am zis că ereticii vor face un sinod. Cand mă refer la sinod nu mă refer la un sinod eretic precum cel din Creta. Mă refer la un sinod unde participă episcopi ortodocși. Acela este cu adevărat un sinod precum sinoadele ecumenice.
      2. Mă feresc sa comentez. Vă sfătuiesc sa-l întrebați pe dânsul. Și vă recomand să citiți procesele verbale sau așa numitele minute ale ședințelor de la Sinoadele Ecumenice și veți vedea cum au gândit și ce au zis Sfinții Părinți.

 3. Multumesc pentru incercarea de raspuns, insa acesta e destul de paralel cu intrebarile.
  Daca e posibil, rog sa raspundeti mai exact la cele 3 intrebari din comentariu.
  Nu caut polemica, ci chiar nu am vazut vreun raspuns la intrebari.

  Multumesc anticipat.

  • Imi pare rau daca nu v-am raspuns cum ati fi dorit dvs. Ceea ce v-am spus nu este inventat de mine. Daca vreti sa auziti un raspuns anume, sunt convins ca veti gasi o grupare cu care aveti idei comune. Sunt atatea. Daca nu va convine faptul ca ecumenistii au inca sfinte taine puteti sa intrati in gruparea parintelui Ioan Miron. Daca vreti sa considerati ca cei in comuniune cu ereticii nu sunt eretici , urmati-l pe Mihai Chirila. Daca vreti cu stilistii mergeti la Slatioara, preotul Ioan Miron, asa zisul preot Tudor. Daca vreti cu ereticii nergeti la ecumenisti. Mai sunt inca 4000 de culte care au aderat la CMB. Dupa cum vedeti exista multe optiuni.

 4. punctele 7 si 10 sunt FALSE .In filmele sarea pamintului marii stareti rusi spun ca HARUL SE RETRAGE TREPTAT prin luarea actelor biometrice cu cip[oare citi din preotii de la sinaxa le au?] daramite cind de-a lungul timpului organizatia bisericeasca se deda la actiuni eretice precum intrarea in CMB,unire pe ascuns cu coptii ,rugaciuni comune cu ereticii ,condamnate de SF.AP.PAVEL ,incalcarea canoanelor in 2008 cind cei doi ierarhi nu au fost caterisiti[corneanu si drincec]..Apoi sinodul cretan cu oficializarea ecumenismului ,apoi minciuna la altar,locul cel mai sfint din biserica cind preotii din bisericile oficiale il mint pe HRISTOS,in fattza ca episcopul drept invatza cuvintul adevarului si-i mai doreste si zile indelungate…iaca uriciunea pustirii in locul cel sfint a aparut .Dupa semne ne zice HRISTOS SA CUNOASTEM .Adica de unde atita HAR de la Dumnezeu !!cu astfel de comportamente.Asa cum spune arhiepiscopul AVERCHIE DE JORDANVILLE harul dispare de la organizatia bisericeasca.Ne spune asta si SF.MC.TIHON ,patriarh al RUSIEI in scrisoarea catre credinciosi ca nu va mai fi har decit la grupuri mici de crestini,probabil care sunt cu preot ,si la JAPONEZI.
  Mintuitorul condamna pe aceia care nu vor sa recunoasca semnele vremurilor.

 5. HARUL in conducerea BOR a disparut f.f.posibil de tot in 2008 cind au incalcat cu buna stiinta canoanele si ei au mers la creta nefiind acoperiti de harul lui DUMNEZEU si rezultatul este pe care l-am vazut.

 6. DOMNUL SA NE LUMINEZE PE TOTI,bine ar fi si ierarhi,dar asa cum a spus si IPS.IUSTINIAN CHIRA s-a intarit duhul eretic al lor si nu se vor mai putea intoarce,cum a spus ca il vor vinde definitiv pe HRISTOS

  • IPS Iustinian nu a spus-o public deci nu a fost un mărturisitor complet. Nu este un reper în lupta pentru credință.

   • NU AU FOST CONDITIILE PT A PUTEA FI SPUS PUBLIC ,CACI INCA NU S-AU INTRUNIT IERARHII ROMANI IN SINOD.Ori P.S Iustinian care stiu sigur ca era demult inaintevazator era pe patul de trecere spre Domnul.

 7. Asa este – credinta se marturiseste pe fata – in public .
  Lasati Harul in pace .Nu am ajuns noi la asa masura , sa stim cand este si cand nu . Sa facem ale noastre , si mila Domnului va fi cu noi .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*