Înșelările unui autointitulat teolog

Autointitulatul teolog Mihai Chirilă: “Nu pot fi considerați părtași la deciziile din Creta cei care efectiv nu au avut posibilitatea să ia cunoștință de acestea, din diverse motive (sunt prea bătrâni, sunt prea tineri, sunt prea bolnavi, sunt în incapacitate medicală de a înțelege, locuiesc izolați și alte situații care i-au împiedicat în mod obiectiv, nu din cauza delăsării, să se informeze (…).”

Analiza părintelui Spiridon:

Este greșit ce afirmă autorul aici. Cei care au legături bisericeşti cu cei căzuți în erezie sunt atrași și ei la erezie, măcar că nu știu acest lucru. Nu înseamnă că dacă acea categorie de credincioși nu au aflat de “noutatea” apărută în viaţa Bisericii, nu sunt atrași în aceeași cădere. Cei ce nu au 34 aflat sau nu sunt capabili să înţeleagă din cauza lipsei discernământului, aceştia nu au responsabilitate înaintea lui Dumnezeu, însă și ei fac parte tot din grupul celor căzuţi în erezie.

Limonariu Cap. 178:

Ne povestea nouã avva Gheorghe, preotul chinoviei Sholarilor, cã în Manadia trãia un bãtrîn tare sîrguitor; era însã simplu la credintã si se împãrtãsea oriunde se gãsea fãrã nici o deosebire. Într-o zi s-a arãtat un înger al lui Dumnezeu spunîndu-i:

– Spune-mi mie, bãtrînule, dacã vei muri, cum voiesti sã te îngroape pe tine, oare ca egiptenii, sau ca armenii, sau ca ereticii, ori ca ierusalimlenii? (adicã ortodocsii n.n.)

– Nu stiu, i-a rãspuns bãtrînul.

– Gîndeste-te, i-a spus atunci îngerul, si am sã vin peste trei sãptãmîni sã-mi spui.

Bãtrînul s-a dus la un altul si i-a spus ceea ce a auzit de la înger. Cînd a auzit acest bãtrîn s-a minunat de spusele lui. S-a uitat mult la el si miscat de Dumnezeu i-a spus:

– Unde te împãrtãsesti cu Sfintele Taine?

El i-a rãspuns si i-a zis:
– Unde mã gãsesc, acolo mã împãrtãsesc, ori la armeni, ori la egipteni, ori la eretici.

Atunci bãtrînul i-a spus:
– Sã nu crezi cã poti sã te împãrtãsesti în afarã de sfînta sobornicã si apostolicã Bisericã, care ține patru sfinte sinoade ecumenice; cel din Niceea, al celor trei sute optsprezece pãrinti, cel din Constantinopol, al celor o sutã cinci zeci de pãrinti, primul din Efes, al celor dou sute de pãrinti si cel din Calcedon, al celor sase sute treizeci de pãrinti. Cînd va veni îngerul spune-i: “Vreau sã fiu înmormîntat cum se îngroapã monahii ierusalimleni”.

Dupã trei sãptãmîni a venit îngerul si a spus bãtrînului:
– Ce mai este bãtrîne? Te-ai gîndit?
– Vreau sã fiu înmormîntat cum îngroapã monahii ierusalimleni i-a rãspuns bãtrînul.
– Bine, bine, a zis îngerul.
Si îndatã si-a dat duhul bãtrînul.
Aceasta s-a întîmplat ca sã nu piardã bãtrînul ostenelile lui si sã fie osîndit la un loc cu ereticii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*