Radiografia momentului: Aprilie 2018

 

Întrucât sunt persoane care au auzit de erezia ecumenismului dar sunt nehotărâte în luarea unei decizii, am decis sa publicăm un rezumat al stării de fapt din Biserică la sfârșit de aprilie 2018.

 1. Ecumeniștii eretici (scuzați pleonasmul) sunt în aceeași stare de erezie. Nu s-a schimbat nimic în atitudinea lor eretică. Un singur episcop a luat atitudine verbală și faptică împotriva ereziei : episcopul Artemie din Serbia ucenic al Sfântului Iustin Popovici.  A mai fost episcopul Serafim de Pireu care a vorbit împotriva ecumenismului înainte de Sinodul eretic din 2016 , dar după momentul Creta, slujește împreună cu ereticii la diferite ocazii. La fel episcopul Longhin vorbește împotriva ereziei ecumeniste dar pomenește un mitropolit ecumenist. De asemenea a fost avansat recent la rangul de arhiepiscop de către ecumeniști.

 

 1. Unii dintre ortodocși au urmat Sfintele Canoane ale Bisercii Ortodoxe, s-au îngradit atât de erezia ecumenistă cât și de eretici. Aceștia urmează din toate puterile lor Credința Ortodoxă. Evident au și ei patimile lor , greșelile lor omenești. Dumnezeu văzând însă voința lor de mântuire și totodată de a păstra credința Sfinților Părinți, îi ajută . Monahii aghioriți din Sfantul Munte Athos contribuie foarte mult la păstrarea drumului drept pe calea Ortodoxiei , a Sfinților Părinți. Cine sunt acești monahi? Cel mai cunoscut este Gheron Sava Lavriotul . Cine intră în contact cu ei sau ascultă conferintele lor va vedea o credință autentic ortodoxă . De asemnea sunt și preoti sau ieromonahi din Romania care au luat atitudine împotriva ecumenismului și au suferit prigoană din partea ierarhiei eretice : Ierom Elefterie, Ierom Spiridon, preot Ciprian Staicu , pr Xenofont etc. Să îmi fie cu iertare faptul ca nu i-am scris pe toți.   Sunt multe pericole și greutăți pentru ortodocșii care s-au îngradit de eretici: pericolul schismei, fanatism, compromis cu ereticii , patimi personale etc. Cu ajutorul lui Dumnezeu aceștia nădăjduiesc să țină dreapta credință și să își biruiască patimile.

 

 1. În afară de ereticii (descriși la punctul 1 mai puțin episcopul Artemie) și de ortodocșii descriși la punctul 2, mai există diferite grupări care pretind că doar ei dețin adevarul. Amintim aici:
 • gruparea preotului Ioan Miron . Acesta sustine în mod necanonic cum că nu mai există har și Sfinte Taine la nimeni decât la el și la alți preoți care fac parte din gruparea lui (pr Claudiu Maria, preotul Tudor ,pr Onisim). De asemnea acestia au adoptat calendarul vechi renuntând la calendarul nou care este canonic.
 • gruparea lui Mihai Chirilă. Acesta este un autointitulat teolog, vechi colaborator al Patriarhiei române,un fel de guru modern care a modificat concepția despre erezie. Mihai Chirilă a introdus un nou concept , acela de părtășie la erezie. Adică există 3 stari : eretic, ortodox și părtaș la erezie. Cu alte cuvinte o persoană poate să fie ortodoxă și eretică în același timp(ortodox 40% și eretic 60% etc). Cei care au aderat la gruparea acestuia se află tot în erezia ecumenismului , și-au schimbat doar ”stăpânul”: în loc de episcopi au acum ca stăpân pe Mihai Chirilă care îi stăpânește prin intermediul ereziilor pe car ele-a creat. Practic cine vrea să scape de ecumeniști și aderă la această grupare, este tot în erezie!

Mihai Chirila a atras diverși preoți , adepți ai compromisului liturgic și canonic. Mai exact este vorba despre preoți care îmbrățișează diferite înșelări , având evlavie la pseudo-sfinți sau preoți care au ambiții politice de a stăpânii peste cât mai mulți adepți , de a fi “recunoscuți ” ca fiind “cei mai ortodocși” , “cei care țin credința dreaptă” etc. Amintim aici pe ieromonahul Grigorie Sanda victimă a înșelării cu pseudo-sfântul Nil Dorobanțu;urmarea acestei înșelări a fost Împărtășania dată acasă credincioșilor; preotul Claudiu Buză care s-a rugat împreună cu ereticii la consistoriu și adept al înșelării cu “taica Visarion”.

 • adăgăm la finalul acestei scurte radiografii pe Ierom Antim Gâdioi cu ucenicii lui, care în mod public afirmă că nu se alătura nimanui și niciunei grupări. În realitate însă, îl favorizează pe Mihai Chirilă prin neparticipare la sinaxele ortodoxe. Au fost cazuri cand ucenici ai părintelui Antim au dorit să meargă la sinaxele ortodocșilor , dar au fost întorși din drum la sugestia episcopului Longhin. O mare greșeală pe care o urmează și parintele Antim, este aceea că trimite pe unii credincioși la episcop pentru dezlegarea unor păcate grele care chipurile nu pot fi dezlegate de un simplu preot, ceea ce nu este în concordanță cu învățătura Bisericii. La episcopul Longhin(eretic) și alți episcopi ecumeniști neîngrădiți de erezie .  O similitudine cu ecleziologia papistă(Papa are har 100%, cardinalii 70%, preoții 50% iar laicii puțin sau deloc). Nu persoana preotului sau a episcopului iartă păcatele ci harul Dumnezeirii Treimice în virtutea Tainei Preoției.

Din păcate diavolul are o “ofertă” foarte bogată de  așa zis credințe și religii : musulmană, budistă, hinduistă, catolică etc. Credința dată de Dumnezeu este una singură : Ortodoxia. Dar și aici au apărut lupi în piele de oaie care pretind că ei sunt cei care dețin adevărul. Aceștia pot fi recunoscuți ușor :

 • au diferite înșelări cu Arsenie Boca, Nil Dorobanțu , taica Visarion, Maglavit, Oastea Domnului etc
 • au vedenii , viziuni , se luptă cu diavoli în timpul somnului dar și în realitate
 • sunt foști pușcăriași, care au îmbrăcat o față creștină , care pretind că au înțeles învățătura ortodoxă și care ademenesc pe cine pot (Vasile Vieru alias Saccssiv de la ortodoxinfo.ro , Emanuel Iscru din Pitești condamnat pentru trafic de persoane).
 • Au dorință de stăpânire , vor să aibă mulți adepți , să predice după Liturghie chiar dacă sunt simplii mireni.
 • Sunt infiltrați de sistem fiind vechi colaboratori ai acestuia (Mihai Chirilă fost colaborator al Patriarhiei)
 • Nu au înțeles Ortodoxia și de aceea intră in conflict cu scrierile Sfinților Părinți. Pretind că ai au ”calea de mijloc” sau ”calea împărătescă”
 • Au ca armă manipularea, înșelăciunea și frica ce o insuflă adepților
 • Acești “duhovnici” ai înșelării, pretind că dezleagă păcatele pe bandă rulantă, împărtășesc oricand și oricum. Nu au înțeles Taina Sfintei Împărtășanii .
 • Diferența față de ecumeniști este că ei vorbesc despre erezie. În realitate sunt in comuniune cu ereticii, spunând că evită extremismul.
 • Luptă contra ortodocșilor , denigrandu-i și calomniindu-i public (foștii pușcăriași Vasile Vieru alias Saccsiv și Emanuel Iscru). De fapt ei nu luptă contra ecumeniștilor ci contra ortodocșilor care s-au îngrădit de erezia ecumenistă.
 • Cine nu îi urmează pe ei și învățăturii lor sunt considerați dușmani, extremiști , fanatici
 • Consideră că dacă au întrerupt comuniunea cu ereticii dobândesc o infailibilitate și orice fac și spun este corect și este plăcut în fața lui Dumnezeu.
 • Duhovnicii grupării Chirilă nu corectează pe fiii duhovnicești, atunci când aceștia se află în înșelare,  pentru a nu se micșora numărul de adepți.
 • Unii dintre acești preoți au fost caterisiți în mod corect canonic și ca să exercite rolul de preot în continuare, s-au transformat in “antiecumeniști”
 • pentru aceștia nu contează rânduiala ortodoxă ci satisfacerea clienților din grupare (ex : daca cineva vrea să cânte la Liturghie în alt mod decăt este rânduit, închinarea la icoane necanonice , permisiunea de a trăi în concubinaj, etc). Este ca la magazin:dai bani și ”primești” iertare de păcate.

Cum îi deosebim pe cei care într-adevar sunt ortodocși? Iată cum:

 • Țin credința Sfinților Părinți și nu acceptă înșelarile contemporane. Nu admit nicio inovație adusă învățăturii ortodoxe.
 • Au intr-adevăr dragoste față de aproapele. Nu urmăresc nimic, niciun folos.
 • Au o formare ortodoxă (ex: Monahii Aghioriți din Sfăntul munte Athos)
 • Sunt duhovnici veritabili : nu dau împărtășania acasă la pachet, nu au viziuni, vedenii. Nu fac minuni, învață ortodox.
 • Luptă pentru credință în mod real. Nu confundă credința cu lupta împotriva cipurilor sau a CNP-ului , care sunt lucruri secundare. A nu se înțelege ca ortodocșii sunt de acord cu acestea .
 • Vor tot timpul sa urmeze Sfinților Părinți, învățăturii ortodoxe. Nu au dorință de a fi deasupra celorlalți, nu au dorinșă de stăpânire, nu silesc pe nimeni la nimic. Nu învață nimic de la ei ci numai de la Sfinții Părinți.
 • Nu așteaptă răsplată pentru binele pe care îl fac.
 • Urmează Sfintelor Canoane și nu se roagă împreună cu ereticii.
 • Caută să citesca scrierile Sfinților Părinți mai întâi și nu alte nvățături și sfaturi contemporane.
 • Nu creează alianțe sau grupări . Biserica nu constă în numărul de membri.

 

 

 

9 Comments

 1. Dacă participarea părintelui Claudiu Buză la o procedură judiciară care a implicat o împreună-rugare cu niște clerici care pomenesc un ierarh eretic necondamnat sinodal a stârnit un scandal care a generat o tulburare fără margini în România, ce a dus la ruperea coeziunii între frați, cum poate fi privită participarea unei delegații clericale, cu popor cu tot, ca “delegație română” la o slujbă săvârșită de un episcop hirotonit necanonic de către un singur episcop?

  • Asta denotă atitudinea celui ce singur s-a intitulat pe sine teolog. Se compară situațiile? Ce ar fi trebuit să facă gheron Sava? Să le dea un chestionar de completat mai inainte participanților la Liturghie să vadă dacă sunt schismatici sau eretici? Gheron Sava a participat la aceeasi liturghie si cu Mihai Chirilă în trecut. Si am vazut ca Mihai Chirilă a adus inovații referitor la părtăția la erezie. Asta înseamnă ca gheron Sava a slujit cu ereticii? Dacă horepiscopii sunt hirotoniți canonic? Există si ipoteza să fie hirotoniți necanonic. Nu știm cum s-au petrecut lucrurile. Însă Chirilă sare cu judecata fără să aibe toate detaliile. Claudiu Buză a făcut recurs la ordinul lui Mihai Chirilă , ca să țină de funcție. și-a cautat dreptatea la eretici. Îți dai seama cum gândește?
   Gheron Sava s-a dus in Serbia să ajute. Nu s-a dus pentru slava lui proprie sau la ordinul vreunui guru. Premiza a fost cea bună și patristică: episcopul Artemie a întrerupt comuniunea cu ereticii. Nu același lucru putem spune despre mitr Serafim de Pireu sau despre episcopul Longhin. Dacă episcopul Artemie a facut greșeli care sunt de natură personală sau schismatică rămâne de văzut.

 2. Sunt cu totul de acord,in cea ce priveste acest articol,mai putin cu modul de a numi anumite pers,puscariasi(chiar daca au facut puscarie),este neortodox,si de a numi chestiunea CNP si Cipuri,secundare,vazand ca Sf Paisie si Cuv Iustin Parvu,le-a numit Primare pentru Mantuire,deci nu avem numai un front,ci 3-i!!!

  • Cnp si cipuri nu sunt pecete. Sunt premergatoare pecetii. Ceea ce vreau sa spun este faptul ca unii fosti infractori, datorita faptelor din trecut lupta cu Cnp si cipuri dar nu cu erezia. Exemplu este Vasile Vieru si Emanuel Iscru ambii colaboratori apropiati ai lui Mihai Chirila. Nu este o problema ca acestia au cazier, problema este ca actioneaza cu vechile lor metode: minciuna, calomnia, violenta de limbaj.

 3. Mie pers Cuv Iustin Parvu,mi-a zis:nici un document cu CIP,ca-ti pierzi sufletul ,si tu si familia ta!!!Eu cred cu tarie incea ce mi-a spus Cuv!Iar daca noi avem aceste documpremergatoare,si intr-o zi murim,cum vom fi judecati,nu ca lepadati?!E simplu nu?!E acelasi lucru cu PARTASIA!!

  • Toată stima pentru părintele Iustin Pârvu, însă care este baza patristică și canonică ce susține acestă afirmație? Mă refer la aceasta cu pierderea sufletului celui care are cip și pierderea sufletului la membrii familiei.

 4. Mai domnule doctor care ai făcut radiografia, văd că ție nu ți convine de nici un preot, cred ca ai cam forțat diagnosticul.Poate nu ți ai luat,, șpaga ” dorită de la pacienții tăi. Nu zic ca unele constatări nu sunt adevărate, dat cu unele ai exagerat. Deci ești vinovat de,, mal praxis ”. Totuși îți recomand să ți faci o radiografie la cap. Cam întinzi coarda. Sper ca nu ești vreun doctor în teologie, care le știe pe toate. Oricum nu pari Teolog mai degrabă parereolog.. Știi cum se cheamă aia care își dau cu părerea în Ortodoxie nu?.. Înșelați. Sa ți iertare de la cei pe care i ai judecat pe nedrept, de la ecumenisti si cum îi mai chemi tu, poți sa le mai faci radiografii până se trezesc, sau sa le arăți (pe radiografie) unde este boala. Ai putea fi un bun ortodox dacă nu ai arata cu degetul,sa dacă nu te ai crede mai ortodox decât toți. A scuza ma in cazul dacă ești făcător de minuni și știi toate ale oamenilor. Hristos a înviat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*