4 Comments

 1. La Conferinta de la Iasi 24 noe. 2018 s-a spus ca Parintele Staret Pamvo Juganaru v-a cere iertare in Biserica pentru cele sustinute cu privire la inexistenta Harului in BOR, ceea ce este deocamdata doar “o ratacire” dar “poate duce la schisma”. Dar, la predica din 25 noe 2018 de la Radeni nu s-a spus nimic de pocainta( stim ca Pr Pamvo a semnat o hartie de retractare la intalnirea cu Gheron Sava – conform Pr. Ieronim in omilia de pe https://www.youtube.com/watch?v=_GEBtEkgd60 ; dupa o luna nu avem deocamdata nici o confirmare a pocaintei si de revenire a Sfintelor Slujbe pe linia dogmatica. Siteul ce prelua slujbele inregistrate- strana ortodoxa, practic s-a retras din arhivarea lor sistematica dupa 24.11.2018. Pe de alta parte Parintii cu experienta teologica: Parintele Ieronim, Parintele Elefterie, Parintele Spiridon, Parintele Xenofont, Parintele Ghedeon etc. nu se cunoaste nici daca mai slujesc la Radeni, sau care este pozitia lor cu privire la buna slujire in acest Schit mult dorit de ortodocsii din toata tara.
  Vom mai putea merge la Schitul Radeni ? Oare Gheron Sava la Conferinta de la Bucuresti din 27 ianuarie 2019 ar putea lamuri situatia?
  Alta nelamurire: Schisma din Ucraina, daca va fi acceptata ulterior de Sinoadele locale- tomosul sinodal se va da pe 07 ianuarie 2019, va duce la pomenirea acestei “biserici” si in BOR ?
  Doamne ajuta!
  Cu iertare, si cu cele mai bune urari tuturor ortodocsilor cu prilejul Sfintei Sarbatori a Nasterii Domnului,
  Paul Negreanu

  • Problema multora din Romania este ca au fost papistaşiți. Nu preotul ne iarta pacatele ci Hristos. Nadejdea unui ortodox trebuie sa fie in Hristos si nu in preoti. Preotii sunt si ei oameni si pot gresi. Atunci cand cine greseste nu trebuie aruncat la gunoi ci ajutat pe cat posibil. Ca sa va dau raspuns: gheron Sava nu este episcop sau patriarh sau sef ca sa faca ordine. El si parintii aghioriti spun adevarul si nu obliga pe nimeni. Cine vrea sa asculte credinta oetodoxa bine. Cine nu… se poate duce in tot felul de grupari care primesc cu bratele deschise pe orice are inselari. In Ucraina se lupta doi patriarhi ecumenisti: Kiril si Bartolomeu. Episcopul Longhin este in comuniune cu patriarhul eretic Kiril. Nu vad de ce ne preocupam de lupta politica din acea zona.

 2. Va multumesc pentru cuvant. Intre timp, vedem ca la Schitul Radeni este bine, putem merge acolo cu toata increderea, din slujbele Parintilor se vede linia ortodoxa, este o bucurie ca Domnul a randuit sa mai avem acest Schit in vremurile noastre!
  Cuvantul monahilor ortodocsi din Sfantul Munte- Gheron Sava Lavriotul, Pr. Hariton etc. il percep ca un far calauzitor pentru toata lumea ortodoxa si modelul lor ne insufleteste si ne intareste. Desi nu le inteleg complet, am ascultat(pentru pensionari mai exista timp…) peste 50 de conferinte Gheron Sava pe youtube si peste 15 interviuri la Ora Ortodoxiei- Radio Symban, ce cumuleaza un auditoriu total de peste 100000 de ascultatori contorizati( mult peste cei cativa sustinatori ai lui MSC).
  Cat priveste schismele din Bisericile locale(Ucraina, urmeaza, poate -sa nu fie- Macedonia de nord, Grecia etc), pentru mine, reprezinta un argument in plus fata de cei ce nu vor sa vada ca dupa sinodul din Creta s-a schimbat ecleziologia din Biserica, ca ei trebuie sa se trezeasca, sa-si biruie temerile si sa vina la “ingradirea ortodoxa”cea buna.
  Va doresc un An nou cu sanatate si bucurii si ca Domnul si Maica Domnului sa va ajute si sa va intareasca pentru a izbandi, cu totii impreuna, pe calea cea stramta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*