Manipulare și minciună din partea autointitulatului teolog Mihai Chirilă

Redam un citat dintr-un articol recent al autointitulatului teolog Mihai Chirilă, în care se observă cum încearcă să manipuleze cititorii.

Mihai Chirilă:

Monahul Sava Lavriotul a scris un material în care încearcă să îmi răspundă la comentariul în 12 puncte, în care îl întrebam în legătură cu ceea ce a făcut în Serbia, împreună cu “delegația română”, alături de care a fost.

Cuvioșia sa pretinde că îmi răspunde punctual la întrebări, deși pe unele le evită pur și simplu. Să vedem ce spune: 

 1. Spune că Mitropolitul Serafim al Pireului este în comuniune cu patriarhul Bartolomeu, ceea ce este fals, deoarece, din câte știu eu, mitropolitul Serafim nu îl pomenește direct pe patriarhul Bartolomeu, ci sinodul elen. Nu cred că ar avea această obligație canonică să îl pomenească.

Răspuns ortodox:

Deci mitropolitul Serafim nu este eretic întrucât nu pomenește pe patriarhul Bartolomeu. Să presupunem că este așa cum spune Mihai Chirilă.Dar una este pomenirea și alta rugăciunea împreună cu ereticii. Sunt două lucruri diferite pe care ”teologul” le confundă. Dar dacă mitropolitul Serafim se roagă cu alți episcopi care acceptă Sinodul din Creta se cheamă că este eretic?

În mod intenționat Mihai Silviu Chirilă trece sub tăcere faptul că Mitropolitul Serafim slujește cu ereticii, încearcând să arate faptul că dacă cineva se roagă cu ereticii este în continuare ortodox și nu este nicio problemă. Iată câteva dovezi de rugăciune împreună cu ereticii:

CANON 45 Episcopul sau preotul sau diaconul, rugându-se împreună cu ereticii, să se afurisească; iar de le-a dat lor voie a lucra ceva ca unor clerici, să se caterisească. [Apostol: 65; Sobor 3: 2, 4; Laodic: 6, 9, 32, 33, 34, 37; Timo: 9].

Prin nesocotirea acestor canoane , Mihai Chirilă încearcă să se pună pe sine deasupra lor(mândrie demonică). Încearcă să înlocuiască prevederile canoanelor cu judecata lui, astfel încât oamenii să nu se mai ghideze după aceste canoane ci după ce spune și învață Mihai Chirilă.

În continuarea articolului Mihai Chirilă scrie:

 1. Spune că arhiepiscopul Longhin se află în comuniune cu patriarhul Kirill, ceea ce este iarăși fals, deoarece IPS Longhin a întrerupt pomenirea patriarhului Kirill în urmă cu doi ani. Mitropolitul Onufrie îl pomenește pe patriarh din necesitatea de a nu se destabiliza Biserica ucraineană, în condițiile extrem de grele în care se află Biserica de acolo în acea țară, fiind acoperit de canoane și de gândirea patristică pentru aceasta, nu din atașament față de gândirea patriarhului moscovit, știut fiind că mitropolitul Onufrie are o gândire și trăire ortodoxe.  

Răspuns ortodox:

Mihai Chirilă susține că în cazul în care sunt condiții extrem de grele(oare unde sunt descrise acestea)cineva ar avea voie să pomenească eretici . Revenim la faptul că mitropolitul Onufrie se roagă cu ereticii. Aici Mihai Chirilă ”ne dezvăluie” gândirea de care este stăpânit, o gândire a compromisului pe care Sfinții Părinți nu au avut-o niciodată. Este inexistentă în istoria Bisericii o astfel de derogare. De asemenea nu există niciun canon care să acorde derogări în ceea ce privește rugăciunea împreună cu ereticii.

Ca argument, Mihai Chirilă aduce spusele Sfântului Teodor Studitul : ” Căci nu e nimic, de vreme ce îl pomenește pe episcopul ortodox, chiar dacă acela, de frică, îl pomenește pe mitropolitul său eretic” . Să observăm că Sfântul Teodor vorbește despre pomenirea mitropolitului eretic nu despre rugăciunea împreună cu acesta. Din nou Mihai Chirilă manipulează cititorii. Ne poate arăta așa zisul teolog unde spune Sfântul Teodor (sau alt Sfânt) că avem voie să ne rugăm împreună cu ereticii?

Iată o dovadă despre ”trăirea și gândirea ortodoxă” a mitropolitului Onufrie:

https://ortodoxos.ro/2018/03/12/episcopul-longhin-este-in-comuniune-bisericeasca-cu-mitropolitul-onufrie-este-mitropolitul-onufrie-ortodox/

Acest articol manipulator, este o mostră a perfidiei de care dă dovadă Mihai Chirilă. El își arogă dreptul de a decide cine este ortodox și cine este schismatic sau eretic. Afirmă în mod neortodox că atunci când mitropolitul Onufrie se roagă împreună cu papistașii și cu musulmanii este scuzat, motivul fiind că ”Mitropolitul Onufrie îl pomenește pe patriarh din necesitatea de a nu se destabiliza Biserica ucraineană, în condițiile extrem de grele în care se află Biserica de acolo în acea țară, fiind acoperit de canoane și de gândirea patristică pentru aceasta”. Despre ce canoane este vorba? Cum să fii acoperit și să ai voie să te rogi împreună cu ereticii? Unde s-a mai pomenit așa ceva? Dacă ar fi corect ceea ce spune Mihai Chirilă, atunci ne putem întoarce înapoi în comuniune cu ecumeniștii? Oare pe câți oameni a reușit să păcălească acest personaj de tristă pomenire cu minciunile și înșelătoriile lui?

Mihai Chirilă introduce inovația teologică cum că ar fi posibil să existe anumite derogări de la faptul că Biserica interzice rugăciune în comun cu ereticii. Minciună!

Mihai Chirilă aduce inovații în învățătura ortodoxă și pur și simplu iți bate joc de cei care fac parte din gruparea sa.Primul de care iși bate joc este ierom Grigorie Sanda care a întrerupt pomenirea episcopului Varsanufie. Păi episcopul Varsanufie , din frică, nu a mers în Creta ca să-si pună semnătura pe ereziile adoptate acolo. Rezultă că  ierom Grigorie Sanda a întrerupt pomenirea degeaba și a fost caterisit degeaba. Putea să rămană în mănăstire și nu îl dădea nimeni afară. În limbaj colocvial ”și-a luat țeapă”.  Realitatea este că la acea vreme ierom Grigorie a înțeles foarte bine cum stau lucrurile. În timp , boala, persuasiunea ierom Macarie de la Oituz și acum perfidia lui Mihai Chirilă i-au schimbat opinia ortodoxă. Acum și ierom Grigorie a adoptat teologia compromisului, a așa zisei căi de mijloc și foarte subtil a fost readus în comuniune cu ereticii de către omul infiltrat de către ecumeniști în rândurile ortodocșilor.

Subliniem încă o dată că acțiunile înșelătoare ale lui Mihai Chirilă au ca scop atragerea credincioșilor în comuniune cu ierarhii eretici și în același timp să le dea impresia că s-au îngrădit de eretici. Astfel , prin intermediul lui Mihai Chirilă ecumeniștii pot avea control asupra persoanelor care vor să se separe de ecumeniști.

8 Comments

 1. Hristos a înviat!
  100% adevărat modul în care ați analizat situația. Încă vreo două articole de acest fel și vor pricepe manipularea chirilistă chiar și cei din morminte. Cei vii, numai orbi să fie, și nu o vor pricepe, delimitându-se de ea.
  Cu minciuna noi nu vrem să avem comuniune, ci numai cu Adevărul.
  Mi-a „plăcut” la fratele Mihai Silviu titlul – „schisma în formă continuată.” Ha, ha! Acest personaj se crede oare Marele Inchizitor? Înseamnă că noi, cei ce urmăm acriviei, după modelul agioriților, suntem în sfera… penalului? Cu adevărat, bezna rațiunii naște monștri (de gândire, firește; cu omul nu avem nimic de împărțit)

  • Nu numai, a dat-o în Piatra din capul unghiului (Matei 21, 42), dar încă tot lovește … cu piciorul în țepușă (Faptele Apostolilor 9, 5)
   Cine are urechi de auzit, să audă!
   Cu urări de bine, pr. Ciprian.

 2. Mi se pare ca a mai facut asa cand era la p Zisis.era vorba de judecata consistoliului. Cand p Zisis a zis ca nu trebuie mers acolo,mihai chirila a zis ca asa vrea poporul.

 3. Eu unul sunt satul de toata lupta asta. Insa trebuie sa recunoastem ca Domnul Chirila trage cu ecumenistii.

 4. În lupta aceasta ne-am angajat până la moarte și știm că ni se va cere, unora, chiar și propriul sânge.
  Numai cel care va răbda până la sfârșit se va mântui. Așa ne spune Dumnezeu.
  Cu pace, cu răbdare, fără compromis, cu rugăciune, cu Domnul drept Cap și Inimă și Minte și Cale și Adevăr și TOTUL.

 5. Marius Pop catre MSC

  Vezi si aici te contrazici…si asa cum spui ca altii oscileaza, de ce nu spui despre oscilarile personale??!!
  Ai uitat cum afirmai la Radeni ca Astradrom si ierom. Eftimie Mitra nu sunt in aceeasi lupta cu voi? Ai uitat cum va balacareati pe situri? Ai uitat si cum le spuneai preotilor sa nu mearga la intalniri cu pr. Ciprian, sau pr. Macarie Banu? Ai uitat de sedinta din Paraclisul de la Radeni unde puneai accentul pe acrivie si pe schimbarea calendarului si chiar m. Sava Lavriotul te-a temperat si ti-a spus ca trebuie incet si treptat…. Ai uitat si de deciziile luate inainte de intalnirea de la Banceni din 23 aprilie 2017, cand erati hotarati cu totii sa nu se faca Sinaxa la Banceni daca ep. Longhin nu opreste pomenirea?! Ai uitat ca v-a aratat Dumnezeu ce mare marturisire este la Banceni, ca atunci in 23 aprilie 2017 au slujit 4 ierarhi impreuna cu ep. Longhin….Si pe cine au pomenit? Binenteles ca pe P. Chiril!
  Oare nu asa au hotarat si toti preotii din Chisinau, sa nu se tina Sinaxa la Banceni fara oprirea pomenirii? Oare ei de ce nu s-au schimbat si nu cauta ocrotire la Banceni?! De ce nu au fost si ei invitati la Banceni?! Sau si pe ei i-a blestemat Vladica? Ai uitat ca ai participat la Tesalonic unde te-au aplaudat atatia oameni… De ce nu ai ramas de atunci cu pr. Zisis? Oare pt ca ai vazut multimea de preoti si oameni de la Oreocastro? De ce nu spui si cum pr Matei Vulcanescu suna disperat pe cine apuca, sa nu mai participe la sinaxa? De ce? Pt ca acum sunteti de-un cuget! De ce nu spui toate acestea oamenilor….de ce nu spui despre aceste oscilari personale…si sa-i acoperi pe fratii tai neputinciosi, ci imediat sariti cu acuzatiile de schisma?! Pai, atunci daca cu aceia de la Radauti si cu altii care nu au oprit pomenirea puteti doar sa colaborati, la Banceni de ce se poate merge si la slujba cand si acolo de fapt nu s-a oprit pomenirea, si o spun preoti de-acolo…
  De ce nu ati asteptat asa cum ai spus in cazul ep. Artemie…ca il respecti, dar astepti sa-si rezolve problemele? De ce nu spui asta si de ep. Longhin ca il respecti, dar astepti sa-si rezolve problemele? Acuzati pe unii ca s-au dus la schismatici, iar voi la pomenitori??!! Si sa lasam sofismele cu Ucraina!!! Ce mitopolit ORTODOX, ar mai putea sa-l pomeneasca pe Patr. Chiril cand el se pleaca papei de cand era arhimandrit?!
  Nu trebuie sa-mi raspundeti mie, ci propriei constiinte, inainte de a raspunde lui Hristos!

  • Marius Pop

   nu-l mai intreba,GUNOIUL asta TRADATOR si PROST, INSELAT si PLATIT sa INSELE SM KAKA(odoxul)-Chirila e un ins FARA constiinta…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*