Se mănâncă sau nu pește în săptămâna brânzei (albă)?

Întrucât acestă chestiune este insuficient lămurită vom consulta Tipiconul Sfântului Sava, dar înainte de asta trebuie facute următoarele precizări foarte importante:

  • Atunci când este dezlegare la carne este și dezlegare la branză, ouă, cașcaval, pește, undelemn,vin etc.
  • Când este dezlegare la brânză și ouă este și dezlegare la pește, cașcaval , undelemn,vin etc
  • Când este dezlegare la pește atunci este și dezlegare la undelemn și vin.

Se observă că există o ierarhizare pe trepte a mâncarii,carnea fiind pe treapa cea mai de sus. Deci dacă Tipicul rânduiește că este dezlegare la pește, înțelegem că este dezlegare la undelemn și vin.Pe treapta cea mai înaltă fiind carnea, acest lucru înseamnă că sunt permise toate alimentele. Să înțelegem că dacă este dezlegare la carne, cum a fost în săptămâna cărnii, avem voie să mancăm pește…sau brănză sau orice altceva.

Ce spune tipicul Sfântului Sava? Anume că în Săptămâna Brânzei se face dezlegare la brănză și ouă și implicit și la pește. În miercurea și vinerea din acestă săptămână se mănancă după ceasul al nouălea brânză și ouă (inclusiv pește,undelemn și vin). De altfel în calendarul grecesc dezlegarea din Săptămâna Brânzei suna așa: ”este dezlegare la toate mai puțin la carne”.

Tot din acest tipic ziua de miercuri din săptămâna brânzei:

si vinerea din săpămâna brânzei este la fel precum miercurea:

Concluzie: În Săptămâna Brânzei conform Tipicului Sf Sava, în fiecare zi, se mănancă pește,brânză,ouă,etc. Nu se mănâncă carne! Acest lucru este rânduit și pentru mireni și pentru călugări.

2 Comments

  1. In paginile atasate, nu scrie nicaieri ca s-ar manca peste in saptamana branzei, dar in randurile articolului, da. Se contrazic. Nu mai intelegem..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*